Bänkskiva till köket

March 28, 2019 Allmänt
bänkskiva

I alla kök finns det någon bänkskiva för arbetsyta. Att välja rätt bänkskiva kan ha stor påverkan på köket som en helhet. En bra bänkskiva ska hålla bra och se bra ut, allt för att få en gedigen känsla i hela köket. Det finns många olika material så det kan vara svårt att välja. Därför har jag sammanställt en lista på de olika materialen och vad man ska tänka på med dem.

Laminat

Laminat är ett av de mest prisvärda och populära alternativen. Det är relativt tåligt och går att anpassa bra för färg och utseende. Det är dock det material som har kortast hållbarhet och klarar inte för mycket värme.

Natursten

En bänkskiva i natursten ser ofta gediget och stilrent ut. Det är ungefär dubbelt så dyrt som laminat och man kan få det i granit, marmor eller kalksten. Det är dock ganska känsligt för fläckar vid ljusare typer och mer porösa stenskivor kan vara känsliga för vätska och behöva behandlas. Materialet är dock hållbart och ganska lätt att rengöra.

Kvartskomposit

Om man väljer en bänkskiva i kvartskomposit får man en väldigt hållbar bänkskiva som är lätt att rengöra och går att få i flertalet färger. Prisklassen är ungefär densamma som natursten men materialet är något mer värmekänsligt än just natursten.

Corian

Corian bänkskivan är en mer exklusiv variant av kvartskompositen. Den är extremt hållbar och går att få i fler utföranden. Bänkskivan är dock ganska dyr och rep känslig.

Massivt trä

En skiva i trä går enkelt att hitta i de flesta vanliga träslagen. Eftersom det är ett levande material ger det en varm känsla som passar bra in i många kök. Hållbarheten är lång eftersom man kan slipa om och återanvända skivan. Massivt trä kräver dock en del underhåll och tål inte hög värme eller sura medel.

Rostfritt stål

En bänkskiva i rostfritt stål går att få i matt eller högblank finish. Den är slitstark och hygienisk eftersom den är väldigt lätt att rengöra. Ytan visar dock repor tydligt och risken finns att varma käl kan buckla ytan.

Keramisk

Den dyraste bänkskivan kommer i granit-keramik. Den är extremt värmetålig och har hög fläcktålighet. Den är oftast väldigt snygg i de flesta kök men som nämnt, det dyraste alternativet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *