Ökad uppmärksamhet om mina vanor på internet – En säkerhetsfråga

October 22, 2017 Allmänt

Jag tycker inte att jag är en paranoid person. Det betyder däremot inte att jag underskattar hur utsatt jag är för att andra ska se vad jag gör på nätet. Jag vet att när jag besöker vissa hemsidor kan de spåra vad jag besöker. Ofta är det väl företag som Facebook och Google som använder min surf-data för att ge mig reklam. Däremot blir jag lite rädd för hur utsatt jag är när man hör nyheter liknande Equifax säkerhetsbrist. Det kan vara så att hälften av alla människor i USA nu är sårbara för identitetsstöld. Även om det är amerikaner som främst är utsatta så får det dig att fundera. Kan inte liknande saker hända här i Sverige?

Därför blev jag ganska paranoid när jag läste på TeknikNytt om teknisk säkerhet och fick en uppdatering om hur utsatta WiFi nuvarande är och har varit under den senaste tiden. Jag informerade de nätverksansvariga på mitt företag och de hade under dagen stängt ner vårt interna WiFi. De stora företagen blev informerade om den här säkerhetsbristen tidigare än oss. Däremot är det inte helt säkert ännu och vi kommer inte använda WiFi innan våra produkter har uppdaterats.

Framtiden för mig

Jag vet inte om alla nyheter under den senaste tiden kommer ha en stor påverkar i hur jag beter mig online. Efter lite mer läsning om säkerhet på TeknikNytt och har nu börjat använda Tor Browser i hemmet för att undvika att min internetleverantör kan spåra mig. Jag har egentligen ingenting att gömma. Trots det är det obehagligt att andra kan följa mig på nätet. Jag tycker fortfarande inte att jag är paranoid men jag är absolut mer försiktig just nu. De företagen jag ger privatinformation till är ytterst få och jag gör nu allt för att inte blir utnyttjad. Internet ger otroligt stora möjligheter men det är även lätt att bli utnyttjad om du inte är försiktig.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *