Saker Björn kan onödig fakta om: Björk

June 8, 2017 Händigt
nissabo

Det populära limfoget jag har i mitt hem finns i alla möjliga träslag, allt ifrån mahogny och furu till gran och björk. Kolla bara hos återförsäljarna eller tillverkarna. T.ex. nissabo.se eller Bauhaus. Det är ofta utseendet som avgör vilket träslag en person väljer till sin limfog, även om det borde vara kvaliteten och hur väl träslaget passar i sammanhanget som får störst vikt. Björk passar ofta alldeles utmärkt som träslag till limfog även om furu och gran är vanligast i Sverige.

Björk är egentligen ett felaktigt namn för träden eller träslaget. Det är snarare ett namn som går i folkmun, där det riktiga namnet för björksläktet är Betula. Detta eftersom det inte bara finns en sorts björk utan snarare 35 sorter. Det finns många olika typer av björkar i Sverige, detta eftersom de är mycket köldtåliga och klarar av vintrarna utan problem. Deras hemliga trick för att klara minusgraderna är björksocker. Björksocker är det perfekta skyddet mot köld.

Virket från björk är mycket användbart, inte bara till limfog utan till all möjlig snickeri. Tyvärr är björken inte direkt tålig mot fukt vilket gör att användning för bruk utomhus inte lämpar sig värst mycket. Det går dock alldeles utmärkt med rätt sorts behandling. Björkgolv är en klassiker och mycket omtyckt, och visst går det att ha golv gjort av limfog.

När du ska arbeta med limfog, oavsett om den är av träslaget björk eller något annat, så bör du som nybörjare ta det varsamt. Känner du dig redo att lära dig så ska du inte stressa utan snarare se till så att du gör så få misstag som möjligt. Det är inte speciellt svårt att arbeta med limfog, men tar du hjälp av någon som har mer kunskap än dig inom området så kommer misstag undvikas, resultatet att bli bättre och du kommer att lära dig snabbare och framförallt lära dig mer. Det är rätt väg att gå som nybörjare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *